Kaynak : Perakende Sektöründe TikTok’un Dönüştürücü Gücü | Marketing Türkiye (marketingturkiye.com.tr)
Dijital dünya, perakende sektörünü de derinden etkiliyor. E-ticaret alışverişleri artarken, markalar da hedef kitlelerine ulaşmak için yeni yollar arıyor. Bu noktada, TikTok öne çıkan platformlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Eğlenceli ve ilgi çekici videolarla milyonlarca kullanıcıya ulaşan TikTok, perakende markaları için de benzersiz bir fırsat sunuyor. TikTok Türkiye İş Birlikleri Yöneticisi Barış Aldanmaz, bu alanda yapılan son araştırmaları ve dijital kanalların pazarlama sektörüne etkilerini aktardı.
TikTok kullanıcılarının yüzde 80’i TikTok’un kendilerine ilham veren içerikler gösterdiğini kabul ediyor
- Strategy&’in perakende sektörüne yönelik araştırması son dönemde sektörde yaşanan dijital dönüşüme ışık tutuyor. Strategy&’in “Perakende Sektörü Genel Bakış” başlıklı raporuna göre, özellikle pandemi sonrası Türkiye pazarında e-ticaret alışkanlıklarında artış söz konusu. Diğer yandan e-ticaret, perakende sektörünün hacmine önemli ölçüde katkıda bulunurken e-ticarete atılan işletme sayısıyla toplam satışlardaki çevrimiçi kanalların payı da artıyor.
- Günümüz dijital dünyasında, artık birçok perakende markası hedef kitleyle etkileşime geçmek ve kitlesini büyütmek için TikTok gibi dijital platformlara yöneliyor. Bunda, TikTok’un kullanıcılarına eğlencenin ötesinde yeni deneyimler sunan bir platform olmasının etkisi büyük.
- TikTok’un “What’s Next 2024” başlıklı raporuna göre, kullanıcıların dünyayı, popüler kültür trendlerini ve markalar hakkındaki meraklarını gidermek için TikTok’a yönelmeleri en çok dikkat çeken eğilimlerinden… Raporda yer alan diğer verilere göre, Türkiye’deki TikTok kullanıcılarının yüzde 80’i TikTok’un kendilerine keyif ve ilham veren içerikler gösterdiğini kabul ediyor. Yine yüzde 80’i TikTok’un kendilerine satın almak istedikleri şeyleri gösterdiğini ve bu nedenle diğer platformlara kıyasla TikTok’ta reklam görmeye daha açık olduklarını belirtiyor.
TikTok sayesinde ürün alma olasılığı diğer platformlara kıyasla 1,5 kat daha yüksek
- Artık TikTok’ta ürün inceleme, paket açma ve satın alma deneyimleri hakkındaki videolar öyle bir noktaya geldi ki, kullanıcı deneyimlerini anlatan videolar sayesinde gün geçtikçe büyüyen #TikTokMadeMeBuyIt topluluğu oluştu. Kullanıcılar, daha şimdiden bu etiketi kullanarak satın alma deneyimlerini anlatan 8 milyondan fazla video yayınladı. Nielsen IQ tarafından yapılan bir çalışma da, TikTok’ta izlenen bir ürünü satın alma olasılığının diğer platformlara kıyasla 1.5 kat daha yüksek olduğunu gösteriyor.
- TikTok, aynı zamanda benzersiz içerik keşfi yaklaşımıyla kullanıcıların markalarla etkileşimini de dönüştürüyor. Material tarafından yapılan bir başka çalışma da Nielsen verilerini destekler nitelikte: TikTok kullanıcılarının yüzde 58’i TikTok’ta yeni markalar ve ürünler keşfediyor ve bu oran diğer sosyal medya platformlarına göre 1.5 kat daha yüksek. TikTok’un arama işlevi, kullanıcıların markaları, ürünleri ve incelemeleri hızla bulmalarını sağlayarak keşif sürecindeki deneyimi geliştiriyor.
Video Alışveriş Reklamları’yla TikTok’ta yenilikçi çözümler
- Markaların ürünlerini çekici formatlarda sunarak izleyicileri hemen harekete geçmeye teşvik eden ve genel kampanya etkinliğini artırmalarını sağlayan “Video Alışveriş Reklamları” gibi, TikTok’un yenilikçi performans çözümleri, hem potansiyel hem de mevcut müşterileri hedefleyerek tam dönüşüm sağlamaya yönelik tasarlandı. Bu yaklaşımla yürütülen kampanyalar yüzde 15 daha fazla dönüşüm elde ederken, “Edinme Başına Maliyet” (CPA) oranındaki yüzde 13’lük düşüşle etkileyici sonuçlar elde etti.
- TikTok’taki bu özellikler, yalnızca dünya çapında değil, Türkiye’de de birçok markanın pazarlama stratejisini yeni bir boyuta taşıyor.
TikTok, perakende markalarının dijital pazarlama stratejilerinde kritik bir rol oynuyor
- Ayakkabı perakende şirketi Flo Group, TikTok’un tam dönüşüm yaklaşımıyla markaların nasıl bir başarı yakalayabileceğini ortaya koyuyor. 29 ülkede 800’den fazla mağazası ve güçlü bir çevrimiçi varlığı olan Flo Group, satış verimliliğini optimize etmek için TikTok’u tercih etti. Flo, alt aşamadaki satış kampanyalarını üst aşamadaki markalaşma kampanyalarıyla birleştirdiği tam dönüşüm stratejisiyle önemli gelişmeler elde etti. Çalışma kapsamında, markalaşma kampanyalarına maruz kalan kullanıcılar arasında kalmayanlara kıyasla uygulamayı yükleyenlerin sayısında yüzde 14 ve satın alma davranışlarında yüzde 8 artış olduğu ortaya çıktı. Bu sonuç, bütünsel bir yaklaşımın anlamlı sonuçlar elde etmede ne kadar güçlü olabileceğini gösteriyor.
- Türkiye’nin köklü gıda zincirlerinden Migros ise Ramazan dönemi boyunca fiziksel satışları artırmak için TikTok’u kullandı. Çok kanallı stratejisinin bir parçası olarak, Migros fiziksel satış verilerini TikTok’la entegre ederek, çevrimiçi kampanyalarla hedeflenen kullanıcıların mağaza içi alışveriş yapıp yapmadığını belirledi. Bu entegrasyonla, Migros fiziksel satışları artırmaya yönelik özel çevrimiçi kampanyalar düzenledi. Sonuçlar dikkat çekiciydi: Ramazan ayında 105 binin üzerinde çevrimdışı ödeme gerçekleştirildi ve “Reklam Harcamaları Getirisi” (ROAS) 29 oldu. Bu başarı, TikTok’un çevrimiçi etkileşimle fiziksel satışlar arasındaki boşluğu etkili bir şekilde kapatma yeteneğini vurguluyor.
- Flo ve Migros’un başarı hikayeleri, TikTok’un kurumlar üzerindeki dönüştürücü etkisini vurguluyor. TikTok, kullanıcıların markaları keşfetmelerini, değerlendirmelerini ve satın almalarını tek bir platform üzerinden sağlayarak, modern dijital pazarlama stratejilerinin kritik bir parçası haline geldi. Kurum için dönüşümleri artırmak ve pazarlama çabalarını optimize etmek isteyen markalar, TikTok’un yenilikçi çözümlerinden ve geniş kullanıcı ağından önemli ölçüde faydalanabilir. Flo ve Migros örneklerinde görüldüğü üzere, TikTok’u kullanmak hem çevrimiçi hem de fiziksel satış performansında kurumların dikkate değer gelişmeler kaydetmesine yardımcı olabilir.