₺0,00

No products in the cart.

Perakende Alışveriş Zirvesi 2024: Sektörün Geleceğine Işık Tutan Fikirler

Tarih

Kaynak :

Perakende Alışveriş Zirvesi 2024: Sektörün Geleceğine Işık Tutan Fikirler

17 Ekim’de @bisektor_com tarafından düzenlenen Perakende Alışveriş Zirvesi, sektör profesyonellerini bir araya getirerek perakendenin dijital dönüşümünü, müşteri deneyimi stratejilerini ve sürdürülebilir büyümeyi ele aldı. İşte etkinliğin öne çıkan oturum ve konuşmaları:

Bizi İnsan Yapan Şey Nedir? – Emre Kuzlu (@iamistanbul)

Emre Kuzlu, bireyin topluma entegrasyonunu anlamlandıran özgün kavramlar sundu ve perakende güncel trendlerini açıkladı:

  • Regenesis: Doğaya katkı sağlayan, sürdürülebilirlik odaklı ürün ve süreçlerin benimsenmesiyle çevresel etkiyi azaltmayı amaçlar
  • Integrity: Toplumun değerlerine ve sosyal zenginliğe katkı sağlayan, etik ve sorumlu iş uygulamalarını teşvik etmeyi amaçlar. Toplumsal bütünlük ve bireysel zenginleşmeyi anlatır
  • Re-Wondering: Tüketicilerin alışveriş deneyimini yeniden merak ve keşif dolu hale getirerek, mağazalara duydukları ilgiyi artırmayı hedefliyor. Bu kavram, tüketicilere ilham verici ve unutulmaz bir alışveriş deneyimi sunarak, alışılmışın dışında deneyimler yaşatmayı amaçlar
  • Me-longing: Kişisel tercihlerin ve topluma ait olma duygusunun dengesi. Bireylerin kişisel tercihlerini ve topluma aidiyet duygusunu dengeleyerek kendilerini ifade etmelerine olanak sağlayan deneyimler yaratmayı amaçlar
  • Micro-dosing: Günlük hayata küçük ama sürekli mutluluk anları katmaya odaklanarak, tüketicilere küçük lüksler ve anlık zevkler sunmayı hedefler

Sunumda ayrıca immersive yani tüketicileri içine çeken, etkileşimli ve duygusal bağ kuran deneyimler sunmanın alışverişi daha anlamlı ve unutulmaz hale getirdiği güzel örneklerle açıklandı. NIKE İstinyepark Airmax pazarlama kampanyasının yıllar geçmesine rağmen hala örnek gösteriliyor olması çok güzeldi 🙂 Ayrıca immersive teknoloji pazarının 2032 yılında 44,5 milyar USD’a ulaşması beklenmekte. Bu alana yatırım yapmaya değer…

Dijital Gelecek: Yapay Zeka ile Envanter Yönetiminde Verimlilik – Gökhan Yücel (@rnv.ai), Egemen Kocaoglu (MBA,CIA) (Boyner), Berkan Çiçek (Faik Sönmez)

Bu oturumda, yapay zekanın perakende operasyonlarında nasıl fark yarattığına dair ilham verici örnekler sunuldu. Boyner’in dört mevsimlik tahminleme süreçlerinde, doğru ürünü doğru zamanda ve doğru mağazada bulundurmanın önemi vurgulandı. Faik Sönmez, yapay zekayı merkez ve mağazalar arası stok transferlerinde kullandığını ve satış ekiplerinin projeye güveninin nasıl sağlandığını paylaştı.

Türkiye’nin Mutluluk Haritası – Turker BAS, PhD (@happyplacetowork)

Prof. Dr. Türker Baş, çalışan mutluluğunun ekonomik performans üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Mutluluk düzeyi ile ücret arasında zayıf bir korelasyon olduğunu belirterek, iş dünyasında büyümenin sürdürülebilir mutluluğa dayalı olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, “sessiz istifa” olgusunun yaygınlaştığını ve BİST 100 şirketlerinin mutsuzluktan doğan maliyetinin 91 milyar USD’yi bulduğunu belirtti.

Türkiye’nin dünya mutluluk sıralamasında sondan 3. olduğu gerçeği de sunumda aktarıldı.

Perakende 5.0: Toplum 5.0 Çağında AVM’lerin Dönüşümü – Nevzat Yavan, CSM (@esasgayrimenkul) & Fazıl Oral (f0)

Bana göre oturumun “en zihin açıcı” sunumlarındandı.

Bu oturumda, enflasyonist dönemin 2-3 yıl daha süreceği öngörüsüyle bu dönemde AVM’lerin değişen rolüne dikkat çekildi. Enflasyonist dönemlerde tüketicilerin ihtiyaca yönelik alışveriş yapması nedeniyle AVM’lerin hem ihtiyaçları karşılayan hem de istek yaratma misyonunu sürdüreceği vurgulandı. Bir başka değişle enflasyonist dönemde, AVM’lerin sadece ihtiyaç temini değil, örtük talepler oluşturmaya odaklanması gerektiğinden bahsetti.

Teknoloji ile toplum arasındaki uyumsuzlukların artabileceği ve yapay zekanın sosyal medya gibi regüle edilemeyen, potansiyel olarak riskli bir alan haline gelebileceği öngörüldü (devletler yapay zekayı regüle edemiyor).

Ayrıca tüm dünyada orta sınıfın eridiği; orta sınıfın demokrasi talep eden ve harcama yapan sosyo-ekonomik bir sınıf olduğundan bu durumun hem siyasi hem de ticari olumsuz etkilerinden örnekler verildi. Sıkılan toplumların kahraman araması gerçeği de güzel bir betimlemeydi.

Sunumda Nike markasının hatalı stratejileri de ele alında (dijital mağazacılığa çok yatırım yapmak, fiziksel mağazacılığı göz ardı etmek, inovasyonda geri kalmak vb…)

Deneyim Mağazacılığı: Geleceği Şekillendiren Markalar – Miray Kanık , Bilal Büyükhatipoğlu ONUR KIRATLILAR Cem Unaldi, Murat Eyileblebici

Müşteri sadakati yaratmanın en önemli anahtarlarından biri olarak deneyim vurgulandı. Watergarden’daki motosiklet deneyim merkezi gibi projeler, AVM’lerde gastronomi ve eğlence trendlerinin yükselişe geçtiğini gösteriyor. Dijitalleşen deneyimler müşteri ile duygusal bağ kurmanın yeni yollarını sunuyor. House of Superstep ve Boyner Bağdat Caddesi mağazasındaki

Özetle;

Deneyim müşteri sadakatini arttırabilir

Deneyim: Müşteri ile kurulan bağdır

Deneyim AVM uzun vade değerini artırır

Omnichannel Dönüşüm: Sorunlar, Çözümler ve Yeni Yetkinlikler

Kursad Arman (@venuex), Gokce Uzumcu (@google), Mustafa Kemal Kar (Ingage) ve Mehmet Emre (Koçtaş) omnichannel stratejilerinin önemine dikkat çekti. Tüketicilerin hem online hem offline alışveriş yapma eğilimleri doğrultusunda omnichannel ölçümleme süreçleri vurgulandı. Google araştırması, dijital reklamların mağaza satışlarına %25 daha fazla katkı yaptığını gösterdi. Koçtaş, Click&Collect süreçlerini optimize ederek, müşterilere kesintisiz bir deneyim sundu ve mağazalara gelen müşteri trafiğinde %112 artış sağladı. Fiziksel ve dijital kanalları bir araya getirmek, uzun vadeli müşteri ilişkileri kurmanın temel unsuru olarak öne çıktı.

Yapay Zeka ve Mobil Teknolojilerin Stratejik Rolü – Bahadir Kuru (@veloxity) & Ceren Demirel (Algida)

Ekonomik daralmanın yaşanabileceği 2025 yılına hazırlık yapılırken, alışverişten vazgeçen müşterileri kazanmak için yapay zeka destekli stratejiler önerildi. Algida’nın uygulaması üzerinden yapılan vaka çalışmaları, aktif ve inaktif müşteri yönetiminin başarısını gözler önüne serdi.

Zirvede Öne Çıkan Temalar

  • Dijitalleşme ve veri kullanımı: Müşteri memnuniyeti sağlamak için temiz veri kullanımı ve tahminleme kritik.
  • Yapay zeka ve deneyim ekonomisi: Yapay zeka destekli çözümler, hem operasyonel verimlilik hem de müşteri deneyimi açısından büyük fark yaratıyor.
  • Omnichannel stratejiler: Online ve offline kanalları birleştiren şirketler, uzun vadeli müşteri ilişkilerinde avantaj elde ediyor.

Perakende dünyası hızla değişirken, bu zirve hem bugünü hem de geleceği planlamak için harika bir platform sundu. Bi’Sektör ekibine ve Selda Kızmaz Ünal‘a kocaman bir alkış

#RetailSummit #PerakendeZirvesi #YapayZeka #Omnichannel #DeneyimMağazacılığı #MutlulukHaritası

Ayrıntılar için: www.perakendezirvesi.com

Paylaş:

Bültene Abone olun

Popüler

Buna Benzer Diğer İçerikler
Daha Fazlası

Başarının 12 Sihirli Anahtarı | Şerif Kaynar | TEDxBahcesehirUniversity

Şerif Kaynar TEDx Konuşması'nda iş dünyasındaki başarılı liderlerin 12...

Kahve Fiyatlarında Yeni Rekor –

Kaynak : Kahve fiyatlarında yeni rekor | Tarım...