₺0,00

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Perakendeci fiyat arttırmaz, alış maliyetine göre yeniden fiyatlandırma yapar!

Tarih

Verimlilik “en az sürede en çok işi yapmak ve maksimum faydayı sağlamak” tanımıyla karşımıza çıkıyor. Sonuçta tüm işletmeler maksimum verimlilik için çalışıyor. Sonuçları sevindiren verimliliği yakalamak için öncesinde yapılası zaruri toplam kalite yönetiminin işletmelerde yapılandırılması gerekiyor. Verimliliğe ulaşabilmek için öncelikle;

  • Fiziki ortam ve uygun çalışma alanının sağlanması
  • Sürekli Motivasyon
  • Emeğe göre maddi karşılık
  • Çalışma koşullarının standartlaşması
  • Çalışanlar ve birimler arası pozitif iletişim
  • İş ve kişisel gelişim için eğitime yatırım
  • İşveren, Üst yönetim ve tüm personelin aynı hedefe odaklanmasını sağlamak…

Gibi birçok konuda yol kat etmek gerekiyor.

Verimliliği arttırmanın en önemli alanı işletme geneli ve kategori bazında analiz ve ölçümleme yapmaktır. Odaklı bir şekilde uzun vadeli iyileştirmeler ve denetlemeler yapılmalıdır. Bunun yanı sıra M2 ve Personel verimliliği sürekli takip edilmelidir. Rapor okuryazarlığı bilgisi geliştirilmeli üst kademeden en alt kademeye kadar herkesin sorumluluk alanı ile ilgili gelişimi sağlanmalıdır.

İşletme içerisinde iletişim ve ilişkilerin gelişmesi için etkinlikler düzenlemeli, kısa, orta ve uzun vade planlamalar yapılmalı ve süreç takip edilmeli, iç denetim birimi oluşturularak sürdürülebilir iş disiplini sağlanmalıdır.

Sektörün okulu olmadığından kalıcı ve işi meslek edinmek isteyen insan kaynağı bulmak perakende ve tüm sektörler için ciddi problem oluşturmaya başladı. Özellikle sektörümüz vazgeçmek yerine yetiştirmek ve geliştirmek için çaba harcamalıdır. Özellikle (Z) ve ardından gelen (İ) kuşağını iyi tanımaya çalışmak,  onları anlamak için çözümler üretmelidir.

Verimsiz M2’lerden vazgeçilmeli gerekirse küçülmeye gidilmelidir. Verimsiz firma, marka gibi yer işgal eden, finansı yoran her ne varsa kurtulmak gerekir.

Perakendeci fiyat arttırmaz, alış maliyetine göre yeniden fiyatlandırma yapar. Satışlar ise hizmet kalitesinin devamlılığı sürdükçe artar. Müşteri ile temas arttırılmalı, özellikle alım gücünün düştüğü bu dönemde yeni tüketici eğilimleri tespit edilmeli ve hızlı manevra yapılabilmelidir. Tüketicilerin marka bağımlılığının azaldığı bir dönemde ikame ürünleri hızla raflara yerleştirmeliyiz. Hacim kurtarıyorsa PL ürünler ürettirilip kendi markamızla ileriye bakmalıyız.

Yıllardır bu konu üzerinde çalışmaktayız. Giderlerimizi makul rakamlara çekmiş ve sürdürülebilir olması için tedbir ve önlemlerimizi almıştık. Son iki yılda kontrolümüzde olmayan maaş artışları, kiralarda uygulanan fahiş fiyatlar işletmeleri zorlamaktadır. Elektrik giderini yenilebilir enerji ile çözmeye çalışıyoruz. Tek yapılacak hamle daha fazla tüketiciye ulaşarak satışları arttırmaktır.

Yıllar önce bu konuda tam ölçülebilir olmak için tamamen perakendecilik üzerine yazılmış bir programa geçiş yaptık. Ayrıca B2B sistemini kurduk ve çalıştırıyoruz. E – ticaret ve CRM üzerinde yeni planlarımız var.

Karlılığı aşağı çeken unsur dediğimizde ilk akla gelen giderlerin yüksek olması ve yönetilememesi gelir. Ancak bu madde etkin bir sorun iken;

  • Yanlış satınalma,
  • Ölçme ve analiz yeteneğinin eksikliği,
  • Yanlış lokasyon seçimleri,
  • Yanlış fiyatlandırma,
  • Yanlış ürün konumlandırması,
  • Yanlış müşteri hizmeti… Gibi unsurlarda karlılığı olumsuz anlamda aşağı çeker.

Öncelik olarak ölçülebilir olmak için büyük adımlar atmak gereklidir. Eğitimlerle bu konudaki bilinçlendirme çalışmaları yapılmalıdır.

Müşterilerle sürdürülebilir şekilde temasta olmak gerekir. Dinlemek, anlamak, ihtiyaçlarına cevap vermek, önemsendiğini hissettirmek devamlılık için şarttır. CRM ile sürekli müşterileri takip etmek, sabit ya da değişen ihtiyaçlarını önceden görmek, önermeler yapmak, indirimlerden haberdar etmek müşterinin işletmeye olan güvenini arttırır. Sonuç alışveriş olarak fazlasıyla geri döner.

İşletmede en üst kademeden en alt kademeye kadar birbirini destekleyen, önemseyen bir yapı oluştuğunda müşterilere olan ilgi bağlılık ve destek artacaktır. Çalışanları doğru karar vermeleri ve doğru işler yapmaları için eğiterek güçlendirmek gereklidir.

Müşteri eğilim ve tercihlerini, yaş aralıklarını, bağımlılıkları, özellik içinde bulunduğumuz ekonomik verilerin çok değişkenlik gösterdiği bu dönemde ki tavır ve davranışlarını ölçümleyebileceğimiz bir sistem alt yapısı oluşturmaya çalışıyoruz. Biz onları tanıdıkça, onları anladıkça ilişkiler karşılıklı bağımlılığa dönüşecektir.

Her bir çalışanı işletmenin ortağı gibi görmek, önemsendiğini hissettirmek, yüreklerine dokunmak lazım. Sadece verilen görevi yerine getiren biri gibi değil aynı zamanda düşünce ve fikirlerinden istifade edilecek bir hazine olduklarını unutmamak gerek. Sadakat sadece tatmin edici ücretle sağlanmaz, ne kadar pozitif temas olursa o kadar aidiyet oluşur. Personel iş yerinde kendini güvende hissetmeli, gelecek görmeli ve azimle çalışacak hale getirilmelidir.



Murat Aksu
Murat Aksu
Perakende Danışmanı - Sembol Market Genel Müdürü

Paylaş:

Bültene Abone olun

Popüler

Buna Benzer Diğer İçerikler
Daha Fazlası

LEGO’nun İflastan Dönüş Hikayesi – Ümit Ünker

Kaynak : SATIŞ AKADEMİSİ (digitalwisers.com) LEGO, 2000'li yılların başında büyük...

İspanya, Zeytinyağı Rekoltesinde % 48 Artış Bekliyor

Kaynak : İspanya, zeytinyağı rekoltesinde yüzde 48 artış bekliyor-...

Lila Kağıt “Ulusal Zincirler Müşteri Yöneticisi” Arıyor.

LİLA KAĞIT HAKKINDA: 1930 yılında Öğücü ailesi tarafından kurulan dokuma...