₺0,00

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Türkiye, Dünya Makarna Ticaretinin %25’ini Gerçekleştiriyor

Tarih

Kaynak : Türkiye, dünya makarna ticaretinin %25’ini gerçekleştiriyor | BBM Magazine

Dünya makarna ticaretinin yüzde 25’ini tek başına gerçekleştiren Türkiye, bu pazarda hedef büyüttü. Bu yıl makarna ihracat hedefinin 1,5 milyon ton olarak belirlendiğini söyleyen Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) Başkanı Aykut Göymen 2025 yılı için yüzde 10 büyüme hedeflediklerini söyledi.

25 Ekim Dünya Makarna Günü etkinlikleri kapsamında katıldığı bir radyo yayınında Türkiye’nin makarna sektörünü değerlendiren Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) Başkanı Aykut Göymen, dünya makarna üretiminde ikinci sırada yer aldığımızı ifade ederek, “Ülkemiz, toplamda 3 milyon tonluk bir üretim kapasitesine sahip. 2024 ihracat hedefimizi 1,5 milyon ton olarak belirledik ve şu an ilk 8 ayda 985 bin ton civarında bir ihracat gerçekleştirdik. Türkiye, makarnalık durum buğdayının gen merkezi. Üretimimizin büyük kısmı bu buğdayla yapılıyor. Şu an sektörümüzde 25 üretici var ve tüm firmalar teknolojik ve lojistik açıdan gereken adımları atıyor. Türkiye, dünya makarna ihracatında da ikinci sırada yer alıyor” dedi.

Türk makarna sanayisinin ihracatta yapacağı atılımla birlikte bir kapasite artışına ihtiyaç olup olmadığı sorusuna ise şu cevabı verdi: “Türkiye’nin 3 milyon tonluk bir üretim kapasitesi var. Şu an firmalarımızın mevcut kapasiteleri yeterli. Toplamda 2,2 milyon tonluk bir üretim yapıyoruz. İç pazarda 700 bin ton tüketiyoruz, ihracatta ise 1,5 milyon ton hedefliyoruz. Dolayısıyla 800 bin tonluk bir atıl kapasitemiz mevcut. Bu yüzden kapasite artışına ihtiyaç yok.”

Güneydoğu’nun makarna ihracatındaki yapı yüzde 58

Türkiye makarna sektörünün gelişiminde Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin bu ne tür katkısı olduğu sorusuna ise TMSD Başkanı Aykut Göymen, “Güneydoğu’nun katkısı çok büyük. Türkiye’deki makarna üretiminin %53’ü Gaziantep’te, %5’i Mardin’de gerçekleşiyor. Bu da toplamda %58 yapıyor. İhracatın %65-70’i bu bölgeden yapılıyor. 1,5 milyon ton hedefinin yaklaşık 1 milyon tonu Güneydoğu’dan gidiyor” şeklinde cevap verdi.

TMSD’nin çalışmaları hakkında da bilgiler veren Aykut Göymen, “Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği olarak 1993 yılında kurulduğumuzdan beri sektörün isteklerini karşılamak için çalışıyoruz. İç pazar ve ihracatla ilgili tüm süreçlerde devlet kademeleriyle iletişimimizi sağlıyoruz. Sivil toplum kuruluşlarının devletle yaptığı iş birliği hızlı sonuçlar veriyor. Bakanlıklarımız ve Toprak Mahsulleri Ofisi gibi kurumlarla bu iletişimi sağlıyoruz” dedi.

25 Ekim Dünya Makarna Günü ile ilgili düşüncelerini de aktaran Göymen, “25 Ekim Dünya Makarna Günü. 1997 yılında Uluslararası Makarnacılar Derneği (IPO) tarafından önerimizle ilan edildi. O günden beri dünya genelinde kutlanıyor. Biz de bu özel günü ülkemizde kutluyoruz. Türkiye makarna üretiminde ikinci sırada yer alıyor ve ihracat hedefleri oldukça yüksek. Şu anda 166 ülkeye ihracat yapıyoruz. En çok Güney Amerika, Afrika ve Japonya’ya ihracat gerçekleştiriyoruz. Öne çıkan ülkeler arasında Venezuela, Gana, Somali, Japonya ve Çin var. Türkiye, dünya makarna ticaretinin %25’ine sahip” değerlendirmesini yaptı.

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Başkanı Göymen, Türkiye’de hangi tür makarnalar üretiliyor? Taze makarna da üretiliyor mu? Sorusuna “Türkiye’de endüstriyel makarna üretiliyor. Marketlerde gördüğünüz makarnaların %99,3’ü bu türde. Ancak özel ürünler de üretiliyor; yüksek proteinli, üç renkli veya glutensiz makarnalar gibi. Glutensiz makarnalar oldukça tercih ediliyor ve Türkiye’de üretiliyor” dedi.

2025 hedefi ihracatta yüzde 10 artış

Türk Makarna sektörünün 2025 yılı defleri için de değerlendirmelerde bulunan TMSD Başkanı Aykut Göymen şu değerlendirmelerde bulundu; “2025 yılında hedefimiz 1 milyon 650.000 ton yani %10 artış yakalamak. Tabii burada bizim önümüzdeki en büyük engel Avrupa Birliği’ni Türk Makarnasına uyguladığı kotlar ve ABD’nin antitamping vergileri. AB Kotalarının kaldırılmasıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Biliyorsunuz Türkiye İtalya’dan sonra makarna üretim ve ihracatında dünyada ikinci sırada. İtalya’nın makarna ihracatının yüzde 65-70’i AB ülkelerine gerçekleşiyor. Oysa Türkiye’nin AB ülkelerine ihracatı 20 bin ton ile sınırlandırılıyor. Bu rakam bazı firmalarımızın 3-5 günlük üretimine denk geliyor. Avrupa’da İtalya’ya yönelik pozitif ayrımcılık olmazsa biz şu anda 2.5 milyon ton makarna ihracatından bahsederdik. Bu 20 bin tonluk kota bizi engelliyor. 

Ayrıca ABD’nin uyguladığı antidamping vergileri de bizim için bir engel. Yani Türkiye’den üretilip giden ürünlere antitamping vergileri uygulanıyor. Ancak bu konuda çalışmalar yapıyoruz. Bazı firmalarımız antidamping davalarını kazandı ve ihracatlarını artırdı.”

Paylaş:

Bültene Abone olun

Popüler

Buna Benzer Diğer İçerikler
Daha Fazlası

Televizyonun Altın Çağından Dijital Devrime: Reklamcılığın 2025’te Beklenen Geleceği – Hamitcan Balcı

Kaynak : Televizyonun Altın Çağından Dijital Devrime: Reklamcılığın 2025’te...

Daha Karlı Satışlar Gerçekleştirmek İçin Stratejiler – Ümit Ünker

Kaynak : Daha Karlı Satışlar Gerçekleştirmek İçin Stratejiler Yazar :...

9.Private Label Zirvesi – 4 Aralık 2024 – Crown Plaza Asia Pendik – İstanbul

Kaynak : Private Label Zirvesi – PLAT – Private...

KÖTÜ KÜLTÜR , KÖTÜ YÖNETİME Mİ NEDEN OLUR ? – Murat Ülker

Kaynak : KÖTÜ KÜLTÜR KÖTÜ YÖNETİME Mİ NEDEN OLUR?...