Almanya’daki süpermarketlerde ramazana dair ürünler rafları süslemeye başladı. Peki ramazan ürünleri çokkültürlülük göstergesi mi, yoksa satış stratejisi mi? Süpermarketlerle görüştük.
Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte, Almanya’daki zincir marketlerde sunulan ramazan koleksiyonları sosyal medya platformlarında büyük ilgi görmeye başladı. Almanya’daki Müslüman tüketiciler dinî bayramlarını kutlamak için dekorasyon ihtiyaçlarını internet satış platformlarından temin etme alışkanlığına sahipti. Ancak bu yıl yerel Alman marketlerinin raflarında ramazana özel ürünlerle de karşılaşmaya başladılar. Peki Alman süpermarketlerinde ramazan ürünleri yeni mi?
Ramazan Dekorasyonları, Bayram Özel Koleksiyonu
Almanya’da ramazan temalı ürünlerin market raflarına taşınması yeni değil; ilk kez 2018 yılında Kaufland’ın ramazan takvimleri sunmasıyla başlamıştı. Normalde Noel sezonundan alışık olduğumuz takvimler ilk defa “İslami” temalarla Kaufland’ın raflarında yerini almaya başlamıştı. Her gün için 30 adet şekerleme ve çikolata içeren bu ramazan takvimleri Kaufland haricinde ilk defa bu yıl kozmetik ve kişisel bakım ürünleri mağazası olan dm‘de de satılmaya başlandı.
Ramazan takvimlerinin yanı sıra bu sene ramazan temalı dekorasyon ürünleri de marketlerde yerini alıyor. Perspektif’e konuşan Woolworth, geçen yıl ilk defa ramazan ürünlerini reyonlarına eklediklerini, büyük ilgi ve talepten dolayı bu yıl da geniş bir ramazan koleksiyonuna yer verdiklerini belirtiyor. Şirket Kurban Bayramı için özel bir koleksiyon da planlamış. Ayrıca bu koleksiyonun oluşturulmasında Müslüman çalışanlar ve tedarikçilerle iş birliği yapmışlar.
Bu yıl ramazan dekorasyonlarına geniş yer veren bir diğer market ise uluslararası mobilya şirketi olan Ikea. Ikea’nın ramazana özel GOKVÄLLÅ koleksiyonunun yanı sıra Almanya’da hobi malzemeleri satışı yapan Tedi ve Nanu Nana da ramazan dekorasyonlarına yer veriyor. Nanu Nana ve Tedi bu yıl ilk defa sundukları Ramazan koleksiyonuyla ilgili henüz deneme aşamasında olduklarını belirtirken, Ikea Almanya konuyla ilgili bir açıklama yapmadı.
Marketlerin ana motivasyonu, ilk etapta müşterilere geniş bir seçenek sunma hedefi ile ilgili. Perspektif’e konuşan Tedi mağazası, müşterileri tarafından ramazan ürünleriyle ilgili bir talebin var olduğunu, bu yıl ilk defa ramazan ürünlerini bazı şubelerde deneme amacıyla sunmaya başladıklarını belirtiyor. Bu satışların sonucuna göre mağaza zinciri, önümüzdeki yıl da bu koleksiyonu genişletme hedefinde.
Ramazan İçeriklerinin “Temkinli” Pazarlaması
Almanya’daki bazı mağazaların ürün yelpazelerini ramazan ürünleriyle genişletmelerini doğrudan çoğulculuk ve kültürel hoşgörüyü teşvik niyetiyle açıklamak oldukça zor. Hatta Almanya’daki market zincirlerinin bu konuda daha ziyade temkinli hareket ettiklerini bile söyleyebiliriz. Zira bu yıl ramazan koleksiyonu sunan bütün marketlerin internet sitelerinde ve sosyal medya platformlarında ramazan ürünlerinin duyurusu veya reklamı yapılmıyor. Aksine Ikea’nın Birleşik Krallık sekmesinde “ramazan koleksiyonu” adı altında tanıtım yapılırken aynı koleksiyon Almanya sekmesinde “ramazan” kavramı kullanılmadan, yalnızca oryantal motifler ve oruç açma (“Fastenbrechen”) adı altında tanıtılıyor. Marketlerdeki ramazan koleksiyonun duyuruları, bu sevinci paylaşmak isteyen Müslüman içerik üreticileri ve sosyal medya kullanıcıları tarafından yapılıyor.
Bu Sene Köln Ramazan Işıklarıyla Aydınlanacak
Ancak yine de Müslüman tüketicilerin talep ve ihtiyaçlarının göz önünde bulundurulmasıyla hazırlanan ramazan koleksiyonlarının ticari bir amaç ve satış stratejisi yanında Almanya’daki Müslüman topluluğun kültürel ve dinî ihtiyaçlarının daha geniş bir şekilde tanınması ve çeşitliliğin artması adına önemli bir katkı sağladığı söylenebilir. Marketlerdeki ramazan ürünleri, Müslümanların bu özel zamanları ve bayramlarının daha önce olduğundan daha erişilebilir ve görünür hâle gelmesini sağlıyor. Bu durum ayrıca Müslümanlar için özel zamanların, toplumun genelinde daha fazla tanınır hâle gelmesine de imkân tanıyor.
Yine marketlerin açıklamalarına göre, Müslüman tüketicilerin bu tür koleksiyonlara gösterdikleri olumlu tepkiler, marketleri Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gibi özel dönemlerde ürün yelpazelerini ve kampanyalarını genişletmeye motive de ediyor. Bu eğilim – her ne kadar ticari amaçla olsa da – gelecek yıllarda Almanya’daki market zincirlerinin Müslüman topluluğun ihtiyaçlarına daha fazla odaklanarak kültürel çeşitliliği daha da destekleyeceğine işaret ediyor. Şirketlerin ana hedefinin geliri maksimize etmek olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda, ana motivasyonun ticari kazanç sağlamak olması şaşırtıcı değil. Fakat bu hedef, Müslüman tüketicilerin talep ve ihtiyaçlarına görünürlük ve ulaşılabilirlik sağlamasıyla iyi bir duruma da hizmet ediyor.
Dilara Faslak
Ankara İlahiyat Fakültesi mezunu olan Dilara Faslak, helal gıda alanında araştırmalar yapmakta ve yeni medyada içerik üretmektedir. Yazarın diğer yazıları
Kaynak : Alman Süpermarketlerinde Ramazan Hazırlığı: Satış Stratejisi mi, Çoğulculuğa Övgü mü? – Perspektif