Kaynak : Markaların renk stratejileri: Ünlü logoların arkasındaki psikoloji | Pazarlamasyon
Markaların logolarında seçtiği renkler tüketiciye hangi mesajları veriyor?
oldukça büyük rol oynuyor. Reklerin gücünü bilen markalar, vermek istedikleri mesajı renkler aracılığıyla verebiliyor. Pazarlama dünyasında da bu konuda yıllarca yapılmış pek çok araştırma bulunuyor. Bu alandaki araştırmaların biri olan Kanada’da bulunan Colourfast şirketinin yaptığı bir araştırmaya göre ürün satın almak için karar verirken yüzde 93 oranında görselliğin önemsendiği ortaya çıkıyor. Aynı araştırmaya göre tüketicilerin yüzde 85’i satın alma yaparken ürünün renginin en belirleyici özellik olduğunu söylüyor. Bu nedenle markalar, kurumsal renklerini belirlerken öylesine bir renk seçimi yapmaktan ziyade mesajına uygun olan rengi benimsiyor. Peki hangi markalar hangi renkleri kullanmayı tercih ediyor? Ünlü markaların tercih ettiği renkleri inceliyoruz…
Renklerin verdiği mesajlar
Kırmızı
Enerji veren, harekete geçiren, samimiyet sağlayan özelliklere sahip olan kırmızı; heyecanı, tutkuyu, aksiyonu ve bazı yerlerde tehlikeyi temsil eder. Birçok markanın ambalajlarında ya da web sitesinde bu rengi “Sipariş Ver” alanında görmemizin sebebi de tüketicileri harakete geçirmesinden ötürüdür. Dikkat çekici olma özelliğinin yanı sıra kırmızı, gücü ve liderliği temsil eder. Kendi sektöründe lider olan ve en iyisi olduğunu düşünen markalara baktığımızda kırmızı rengini bol bol kullandıklarını söyleyebiliriz. Örneğin; Netflix, Youtube, Pinterest, Lego, Adobe, Canon, CNN, THY gibi markalar kurumsal renkleri olarak kırmızıyı kullanırlar.
Psikoloji alanında renkler incelendiğinde ise kırmızının kan basıncını artıran ve iştah açıcı olan bir renk olduğu görülüyor. Bu sebeple yemek sektöründeki birçok şirket, kurumsal rengi olarak kırmızıyı seçiyor. Örnek olarak; Mc Donalds, Burger King, Coca Cola, Red Bull, Eti gibi markalar hem kurumsal renklerinde hem de restoran dekorasyonunda kırmızıyı kullanıyor.
Sarı
Dikkat çeken sıcak bir renk olan sarı, gençliği ve iletişimi temsil eder. Sarı da kırmızı gibi birçok duyguyu içinde barındırır. Bir yanda mutluluk hissi verip yaz mevsimini anımsatırken diğer yandan uyarı anlamı taşıyabilir. Bu sebeple sarı, “Ücretsiz Gönderim” gibi özellikleri öne çıkarmada yardımcı olur. Mutlu bir yaşam vaadeden Ferrari ve IKEA gibi markalar logolarında sarı rengini tercih ediyor. Başka bir açıdan bakıldığında sarı renk, uyarıcı rolünden dolayı koruyucu ve güçlü bir imaj verir. Bu yüzden güvenlik ürünleri üreten Stanley ve Caterpillar markasının ana rengi sarıdır.
Mavi
Deniz ve gökyüzüyle bağdaştığı içi mavi, huzuru ve barışı temsil eder. Bununla birlikte mavi; otoriter, bilgili, güven verici ve başarıyı da çağrıştırır. Her yaş grubuna, hem kadınlara hem de erkeklere hitap ettiği için her sektörden marka tarafından kullanılabilir.
Yeşil
Pazarlama ve renk psikolojisine göre yeşil; tazelik, sağlık ve tamamen doğallık imajı verir. Doğallığını öne çıkarmak isteyen Starbucks, Whole Foods gibi gıda markaları yeşili sıkça tercih eder. Bununla birikte doğal ürünler kategorisie giremeyecek markalarda da sıkça yeşil rengi görünür. Asıl iş alanı doğal ürünler ve sağlıktan farklı olan “BP” gibi markaların kurumsal renklerinde yeşil kullanmasının sebebi; çevreci ve doğa dostu mesajlar vermek.
Turuncu
Turuncu, kırmızı ve sarının karışımından oluştuğu için iki rengin özelliklerini de taşır. Dinamizmi, yaratıcılığı, oyun ve eğlenceyi, uygun fiyatlı oluşu temsil eder. Hareketi çağrıştırdığı için de hedef kitlesi genç tüketiciler olan markalar tarafından sıkça kullanılır.
Mor
Mor, dinamik olmasının yanı sıra sakinleştirici etki gösteren bir renk olarak karşımıza çıkıyor. Bununla birikte mor, tarih boyunca zenginliği de temsil etmiştir.
Örneğin; 16. yüzyılda İngiltere Kraliçesi Elizabeth, kraliyet ailesi dışındaki kişilerin mor renk kıyafetler giymesini yasaklamıştır. Psikolojie göre insan ruhuna iyi gelen, sakinleştirici bir renk olan mor, yaratıcı, başarılı ve inovatif özelliklerini öne çıkarmak isteyen markalar tarafından sıkça kullanılır.
Gri
Renk psikolojisine göre gri, tarafsızlığı ve dengeyi temsil eder. Dingin bir rek olmasıyla da her kitleye hitap eder. Logolarda kullanılan gri, saygın, kurumsal, pratik ve teknolojik bir izlenim yaratır.
Siyah
Marka rengi olarak seçilen siyah; gücü, sadeliği, asaleti ve gelenekselliği temsil eder. Bununla birlikte siyah, tüketiciye sağlamlık ve dayanıklılık mesajını verir. Lüksü, otoriteyi ve liderliği simgeleyen siyah rengi; Chanel, Gucci, Nike, adidas, Apple gibi dünyaca ünlü markaların logolarında renk tercihi olarak karşımıza çıkıyor.
Çoklu renkler
Kimliklerindeki çeşitliliği yansıtmak isteyen markalar, çoğunlukla farklı renk kombinasyonlarından oluşan logoları seçer. Bu markalar yeniliğe açık, teknolojik, çağa ayak uydurabilen ve gerekli inovasyonları yapabilen markalar olarak bilinir.