Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Bloomberg HT’nin sorularını yanıtladı. Bakan Yumaklı, “”2024-2028 hayvancılık yol haritası” üretim planlamasını içeriyor. Verimli ve kaliteli üretimin artırılması temel hedefimiz” dedi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Bloomberg HT’nin sorularını yanıtladı.
Bakan Yumaklı, “”2024-2028 hayvancılık yol haritası” üretim planlamasını içeriyor. Verimli ve kaliteli üretimin artırılması temel hedefimiz. Amacımız aile işletmelerinin kapasitesini ve kabiliyetini yükseltmek” dedi.
2024-2028 hayvancılık yol haritası hakkında konuşan Yumaklı, “Temel amacımız gerek bitkisel üretimde, hayvansal üretimde ya da su ürünlerinde önceliğimiz halkımızın 85 milyonun bugün için nüfusu arttıkça, artan nüfusun ve ülkemize gelen turistlerin gıda ihtiyacını sağlamak temel amacımız bu. Hayvancılık özeline gelecek olursak da 2024-28 yılı yol haritamızı belirledik. Bunun üzerinde çok ciddi çalışmalar oldu. Hemen hemen sektördeki tüm taraflarla konuştuk. Bu plan her şeyden önce planlamayı içeriyor, yani sadece hayvansal üretim için değil belki zaman zaman atıf yapacağım buna hem bitkisel üretim için de aynı şekilde üretim planlaması konusu bizim 2024 yılı başından itibaren artık uygulamakla alakalı gündemimizde olan konu sadece hayvansal üretim ve su ürünleriyle alakalı işin doğası gereği alt unsurları tamamlama şansını bulduk” dedi.
“Verimli ve kaliteli üretimin artırılması temel hedefimiz”
Yumaklı, “Birinci olarak suyu merkez yapmak durumundayız çünkü su olmadığı zaman hayat yok. İkincisi hayvansal üretimle alakalı destekler konusu. Bu daha çok önemli bir unsurdur çünkü vereceğiniz destekler bugün halihazırda mevcut olanlarından farklı olmalı neden çünkü sizin temel yönlendirici ve verimlilik esaslı destek sistemine geçmeniz gerekir. Hedeflerinize ulaşmanız için zaten malumunuz desteklerle alakalı hep eleştirilen konu da oluyordu yani çok fazla destek var işte hangi desteği ne işe yaradığını bilmiyoruz. Ama artık bu yeni sistemde hayvancılık ve su ürünleri modelleri de bitmiş oldu bunları da 2024 yılı başından itibaren uygulamaya başlayacağız. Her şeyden önce üretimin artırılması temel hedefimiz üretimin artırılmasını gerçekleştirirken de verimli ve kaliteli üretim olmasını sağlamaya çalışmamız gerekir” dedi.
“Amacımız aile işletmelerinin kapasitesini ve kabiliyetini yükseltmek”
Amaç olarak aile işletmelerinin kapasitesini ve kabiliyetini yükseltmenin öncelikleri olduğunu söyleyen Yumaklı, desteklerin diğer desteklerden farkı olarak “kriterlerin” öne çıktığını belirtti. Yumaklı, “şu kriterlere uyarsanız bu desteği alacaksınız uymazsanız alamayacaksınız. Bir öncekinden farkı o yani bir bardağım var diye destek alamayacaksınız işte bardak şu şekilde olursa bu kadar işte su alma kapasitesine sahip olursa, işte ağırlığı bu olursa onların her bir çarpanı olacak o zaman sen onu alacaksın” dedi.
“İthalat regülasyon aracı olmalı”
İthalatın regülasyon aracı olduğu ve dünyanın bütün ülkelerinde yapıldığının altını çizen Yumaklı, “Ithalatı aslında bir regülasyon aracı olmalı yani regülasyon aracı derken bu yanlış anlaşılmasın regülasyon demek terbiye etmek demek değil yani sizin ara dönemlerde bir takım ihtiyaçlarınız olabilir. Yani dünyanın bütün ülkeleri bunu yapıyor. Netice itibari ile sizin doğru bir şekilde analiz etmeniz gerekir. İçerideki üretici hiçbir şekilde üretimden uzaklaştırma yetkisine sahip olmaması gerekir. Bu hayvancılıkla alakalı ithalatla ilgili konular maalesef o kadar farklı bir düzlemde tartışılıyor ki… Özel sektör getiriyor herhangi bir planlaması yok istediği zaman getiriyor, size uyuyor uymuyor kimi zaman fiyatlar dibe vuruyor kimi zaman çok yükseliyor ve şimdi bunu nasıl seyredebilirsiniz biz dedik ki ihtiyacı biz planlayacağız ve bunu da devletin regülasyon kurumu olan Et ve Süt Kurumu yapacak geçtiğimiz yıl bir bölümü itibarıyla yaptık ve bu yılda özellikle ihtiyaç olduğu düşünülen hayvanları kurumun planlama çerçevesinde getirilecek” dedi.
Bakan Yumaklı, fiyatlama davranışlarıyla ilgili rasyonel olmayan ne varsa mücadele edeceklerinin altını çizerken, Ticaret Bakanlığı ile sıkı bir koordinasyonları olduğunu “normal maliyetin üzerine makul kârın üzerindeki fiyatlama davranışları ile mücadelemiz devam ediyor” dedi. Yumaklı bu konuda toleranslarının olmadığını da sözlerine ekledi.
Yumaklı sözlerine şöyle devam etti:
“Kaliteli anaç sayısını artırmak hayvan ithalatı ihtiyacımızı giderecek unsurlardan bir tanesi çünkü sadece kendi ülkemiz için değil etrafımızdaki ülkeler için de anaç hayvan satabilecek bir potansiyele sahibiz. Hayvancılıkta girdi maliyetlerini sektörle konuşuyoruz, hep birlikte çözüm bulacağız. Büyükbaş hayvanda verimliliği, küçükbaş hayvanda hem verimliliği hem sayıyı artıracağız. Ulusal Süt Konseyi’nin açıkladığı fiyat, referans fiyat, asıl konu referans fiyatın üreticinin maliyetini içerip içermediği. Bütün kararlarımızı sektörle birlikte alıyoruz, masa başında karar almıyoruz. Maliyetleri ve pazarlama olanaklarını göze alarak planlama yapıyoruz”
https://www.bloomberght.com/konuk/video/tarim-bakani-yumakli-bloomberg-htye-konustu/74333
Kaynak : Bakan Yumaklı: Verimli ve kaliteli üretimin artırılması temel – Bloomberg HT-