₺0,00

No products in the cart.

Online Market Alışverişinin Yükselişi: Türkiye ve ABD Karşılaştırması – Hamitcan Balcı

Tarih

Kaynak / Yazar : Hamitcan Balcı

Aslında perakendeciler olarak bizler bir ev sahibiyiz ve müşterilerimizi her gün bir partiye davet ediyoruz. Burada bize düşen tek şey: deneyimi iyileştirmek.

Çünkü ticaretin tarihi, insanlığın gelişimi kadar eski. İlk çağlardan itibaren insanlar, ihtiyaçlarını karşılamak için ticaret yapıyorlar. Bugün tek fark, online market alışverişiyle ticaret deneyiminin dönüşüm geçirmesi. Artık online alışveriş birçok tüketici için haftalık bir rutin haline geldi. Ama online market Türkiye’de, en büyük 4. pazarken, ABD’de, en büyük ikinci kategori olarak liderlik için savaşıyor.

ABD’de Online Market Alışverişi : EMARKETER‘a göre, ABD’de ürün fiyatlarındaki değişim 2023-2024 yılları arasında stabilize olduğu için tüketicilerin market alışverişine olan ilgisi artmış durumda. 2024 yılı itibarıyla de online market satışları %10’dan fazla büyüyerek 200 Bn $’ı aşacak. Walmart, ABD’de online market satışlarının %30’unu elinde bulundururken, Amazon bu alanda rekabetçi değil.
Türkiye’de Online Market Alışverişi: ECDB‘ye göre pazarın yıllık %14+ büyüme ile 2028 yılında 8.7 Bn $ hacme ulaşması bekleniyor. Ancak, Türkiye’de online market pazarının payı, toplam market pazarının sadece %1.5’ini oluşturmakta ve bu oranın 2028 yılına kadar ancak %3.8’e çıkması bekleniyor. ABD’de ise bu oran %11.5 seviyesinde ve 2028’e kadar %20.5’a gelmesi bekleniyor. Migros gibi büyük zincirlerdeki online pay oranındaki yüksekliği hariç tutarsak, pazar hala fiziki marketlerde dönmeye devam ediyor.

Müşteri Sorunları ve 2025 Ajandası: Müşterilerin online market alışverişinde yaşadığı en büyük sorunlar ise Türkiye ile paralel gözüküyor. Emarketer’a göre ABD’de en büyük problemler hala güvenilirlik ve kolaylık. Marketlerin 2025 ajandasında öne çıkan başlıklar ise şunlar:

1. Ürün seçimini ve kalitesini iyileştirmek: Veri analitiği ve yapay zeka kullanarak talep tahmini yapmak, bozulabilir gıdaların tazeliğini sağlamak ve stock out kalmayı önlemek.

2. Mobil uygulama ve sadakat deneyimini optimize etmek: Sipariş kolaylığı, sipariş takibi ve müşteri hizmetleri gibi özellikleri geliştirmek. Yapay zeka sayesinde kullanıcı deneyimini iyileştirmek.

3. Teslimat hizmetlerini genişletmek: Aynı gün ve ertesi gün teslimat hizmetlerini iyileştirmek için kargo şirketleriyle işbirliği yapmak.

Yaratıcı Fırsatlar: Peki daha yaratıcı, rekabetten ayrışacak fırsat alanları ne olabilir? Bu alandaki bir açılım: perakende medya. Artan e-ticaret hacmi bir medya fırsatı yaratıyor ve aynı zamanda perakendecilerin ürün satışlarına katkı sağlıyor. Bu sayede pazar da büyüyor. Yapay zeka ile derinlemesine kişiselleştirilmiş teklif stratejileri ile çift yönlü bir gelir elde ediliyor. Ancak daha farklı, daha spesifik neler yapılabilir? Sanırım bir sonraki büyük kazanç bu sorunun cevabında.

Geleceğe Hazır Olun!

Paylaş:

Bültene Abone olun

Popüler

Buna Benzer Diğer İçerikler
Daha Fazlası

Başarının 12 Sihirli Anahtarı | Şerif Kaynar | TEDxBahcesehirUniversity

Şerif Kaynar TEDx Konuşması'nda iş dünyasındaki başarılı liderlerin 12...

Kahve Fiyatlarında Yeni Rekor –

Kaynak : Kahve fiyatlarında yeni rekor | Tarım...