₺0,00

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Üçüncü Kapı – Alex Banayan

Tarih

Üçüncü Kapı’nın yazarı Alex Banayan, Amerika’ya göç etmiş İranlı Yahudi bir ailenin çocuğu. Ailesinin tek hayali Alex’in doktor olması. O da kendisinin ne istediğini hiç sorgulamadan ailesinin çizdiği doğrultuda tıp fakültesine hazırlanmak üzere Güney Kaliforniya Üniversitesi’ne giriyor fakat daha ilk senesinde derslerden bunalıyor. Canının hiç çalışmak istemediği bir biyoloji sınavından önce kendisine ilham olması umuduyla başarılı insanların biyografilerini okumaya karar veriyor.

Alex Banayan, okudukça Bill Gates, Steven Spielberg, Lady Gaga gibi alanlarında büyük başarı kazanmış bazı isimlerin, üniversiteyi yarım bıraktığını hatta üniversiteye hiç gitmediğini ya da sonradan çok başarılı oldukları alanlarda üniversiteye kabul edilmediklerini öğreniyor. Bu ona başarılı olmanın üniversite okuma dışında yolları da olabileceğini düşündürtüyor. Kitabın ilerleyen bölümlerinde ortaya atacağı ve kitaba adını da veren Üçüncü Kapı kavramı esas olarak bu yolları ifade ediyor.

“Hayat, iş, başarı… bunların hepsi bir gece kulübü gibidir. İçeri girmenin her zaman üç yolu vardır. Birinci Kapı, insanların yüzde 99’unun içeri girmeyi umarak beklediği, kuyruğun uzayıp gittiği ana giriştir. Bir de İkinci Kapı vardır; milyarderlerin, ünlülerin ve bu işin içinde doğmuş insanların geçtiği VIP girişi. Ama kimsenin size söylemediği şey, her zaman ama her zaman…üçüncü bir kapı olduğudur. Sıradan çıkmanız, ara sokakta koşmanız, kapıya yüzlerce kez vurmanız, pencereyi aralamanız, mutfaktan gizlice girmeniz gereken giriş; her zaman bir yol vardır. İlk yazılımını satan Bill Gates ya da Hollywood tarihindeki en genç stüdyo yönetmeni olan Steven Spielberg, hepsi…Üçüncü Kapı’yı kullandı.”

Alex, okuduğu kitapların hiçbirinde bu kişilerin kariyerlerine nasıl başladıkları, kendilerini zirveye taşıyan ilk adımı nasıl attıklarına dair bir bilgi bulamıyor. Kitabın alt başlığı olan “Dünyanın En Başarılı İnsanlarının Kariyerlerine Nasıl Başladıklarını Ortaya Çıkarmak İçin Çılgın Bir Arayış” da buradan çıkıyor.

Yeni neslin ihtiyaç duyduğu kitabı yazmak

Aradığı kitabı bulamayan Alex, bu kitabı kendisi yazmaya karar veriyor. Hatta bunu bir misyon haline getiriyor çünkü bu yolla kendi kuşağından başka insanlara da yol göstermeyi umuyor. Kitabı yazmak için farklı alanlarda önemli başarılar kazanmış insanlarla görüşmeler yapmaya karar veriyor. Bu ilk aşamada bu insanlara nasıl ulaşabileceği sorusuyla ilgilenmiyor. Kendisinin de itiraf ettiği gibi bu konuda oldukça saf. Kafasını asıl kurcalayan bu görüşmeleri yapmak için gereken parayı nasıl bulacağı. Bunun için Amerikan televizyonlarının çok izlenen yarışma programlarından The Price is Right’a katılıyor ve büyük ödülü kazanıyor.

Yarışmadan kazandığı parayla ilk önce farklı alanlarda büyük başarılar kazanmış kişilerin yazdıkları ya da bu kişilerle ilgili yazılmış kitapları okumaya başlıyor. Kitap boyunca en dikkat çekici şeylerden bir tanesi Alex’in gerçekten çok fazla kitap okuması. Üniversitedeki derslere çalışmakta zorlanırken gerçekten ilgi duyduğu, öğrenmek istediği bir konuda araştırma yapmaktan asla vazgeçmiyor. Kitapları okurken bir yandan da görüşmek istediği kişilerle ilgili bir liste hazırlıyor. Bunun için arkadaşlarının da fikirlerine başvuruyor ve birlikte hayallerindeki üniversitede farklı dersleri kimlerden almak isteyecekleri sorusuna cevap olacak bir liste hazırlıyorlar.

Bill Gates’e giden yol

Ardından bu kişilere ulaşmak için tanıdığı, bağlantıları olabilecek herkese e-postalar göndermeye başlıyor. Hatta okuduğu bir kitaptan öğrendiği bir e-posta şablonuyla tanımadığı insanlara da e-postalar gönderiyor. Çoğu zaman istediği cevabı alamasa da, gönderdiği e-postalarla yavaş yavaş insanlarla tanışmaya başlıyor. Tanıştığı kişiler onu başka insanlara yönlendiriyor. Böylece kendisine geniş bir ağ kuruyor. Büyük çabalardan sonra yazmak istediği kitapla ilgili bir yayıneviyle bile anlaşıyor. Sonunda görüşmek istediği insanlar listesinin tepesinde yer alan Bill Gates’e de ulaşmayı başarıyor. Listesindeki herkesle görüşemese de Lady Gaga, Larry King, Maya Angelou, Steve Wozniak, Jane Goodall, Jessica Alba, Quincy Jones’un da aralarında olduğu pek çok önemli isimle tanışma fırsatı buluyor.

Bütün bu süreç boyunca Alex’in yaşadığı maceraya tanıklık ederken onun heyecanlarına ortak oluyor, bazen seviniyor, kimi zaman da onunla hayal kırıklığına uğruyor, üzülüyor, hatta sinirleniyoruz. Bu, kitabın oldukça samimi üslubundan kaynaklanıyor. Kitabı okurken sadece tanıklık etmekle de kalmıyoruz, günümüz dünyasını biçimlendiren pek çok konu hakkında da düşünmeye sevk ediliyoruz. Bunların başında da eğitim sistemlerinin günümüz gençlerine ve onların ihtiyaçlarına ne kadar hitap ettiği konusu geliyor.

 —

Alex Banayan kimdir?

Forbes’un 30 Altı 30 listesine ve Business Insider’ın 30 Yaş Altı En Güçlü İnsanlar listesine seçilen Alex Banayan 1992 doğumlu. Fast Company, Washington Post, Entrepreneur ve TechCrunch’a katkıda bulundu ve Fortune, Forbes, Businessweek, Bloomberg TV, Fox News ve CBS News dahil olmak üzere büyük medya kuruluşlarında yer aldı. Beğenilen bir açılış konuşmacısı olan Banayan, Üçüncü Kapı çerçevesini Apple, Nike, IBM, Dell, MTV, Harvard dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki iş konferanslarına ve kurumsal liderlik ekiplerine sundu.

Paylaş:

Bültene Abone olun

Popüler

Buna Benzer Diğer İçerikler
Daha Fazlası

Koroplast “İstanbul Avrupa Yakası’na Lokal Marketler Müşteri Yöneticisi ” Arıyor

Kaynak : KOROPLAST TEMİZLİK AMBALAJ ÜRÜN.SAN. VE DIŞ TİC.A.Ş....

Evyap’tan 97. Yılında Endonezya’da Yeni Üretim Tesisi

Kaynak : Evyap’tan 97. yılında Endonezya’da yeni üretim tesisi...

Karali Çay’dan Uluslararası Pazar Atağı; 27 Ülkeye Ulaştı

Kaynak : Karali Çay’dan uluslararası pazar atağı; 27 ülkeye...

CRM Projelerinde Anne ve Baba Kim ? – Engin Alan

CRM Projelerinde Anne ve Baba Kim? Bir CRM projesinin başarılı...