Bugün içinde bulunduğunuz durum gelecekte kurumları nasıl yaşatacağınıza ilişkin önemli ipuçları veriyor.
Gelecekte kurumların ömürleri üzerinde en fazla etki yaratacak olan şey o kurumun kendisini çevreleyen bilgi kaynaklarına hakim olmasıyla doğrusal bir orantı izleyecektir.
Bilgi kaynakları üzerinde etki sağlayan, bilgiyi kendi içine alıp, anlamlaştıran bilgiyi geliştiren en önemlisi de bilgiyi gelişim aracı olarak kullanan kişiler ve kurumlar gücü eline alıp hayatı etkin ve verimli yaşayacaklardır.
Geçmiş uygarlıkları analiz ettiğimizde ham madde kaynaklarını ve geçiş yollarını kontrol altında tutanlar güç ve kudret sahibi olarak diğer uygarlıklara karşı hâkimiyet sağlamışlardır.
Günümüzde arzu ettiğiniz gelecek bilgi kaynaklarının geçiş yollarına hâkimiyetinizle olacaktır.
Kurumlar açısından en azından kendisini çevreleyen bilgi kaynakları üzerinde hâkimiyeti olmadan işletmenin geleceğine ilişkin bir politika oluşturmak imkânsızlaşacaktır.
Şirket olarak düşündüğümüzde, veriye hakim olabilmeniz için kurumsal olmanız gereklidir.
Kurumsallaşma sürecinizi ve mevcut durumunuzu analiz etmek için ;
●Kurumunuzda hangi veriler toplanıyor?
●Veriler hangi metotlarla toplanıyor?
●Verileri kim ve kimler topluyor?
●Nasıl duyuyorsunuz?
●Nasıl koku alıyorsunuz?
●Nasıl besleniyorsunuz?
●Bilgi edinme kaynaklarınız nelerdir?
●Veriieri nasıl paylaşıyorsunuz?
●Verileri nasıl biriktiriyorsunuz?
●Toplantı etkinlikleri, kayıtları, takvimi, yönetimi ve sonuçların değerlendirilmesi açısından durumumuz nedir?
●Organizasyonunuzun sorun çözme tekniği nedir?
Bu sorulara verebildiğiniz anlamlı yanıtlar veri hakimiyetinizi güçlendirerek karar alma süreçlerindeki kritik noktaları belirleyecektir.
Kritik noktaların belirlenip geliştirilmesi desteklenmesi gereken yönleriniz olmalıdır.
Karar Alma Süreçlerinde açığa çıkacak olası kritik noktalar
●Katılım
●Paylaşım
●Belirsiz iş ortamı
●Dayatma
●Bütünsellik
●Yönetime güven
●Bilgi akışı
Olarak karşımıza çıkmaktadır.
Kritik noktaların destek ve gelişim araçlarını bir proje ekibiyle belirleyip uygulamaya koyarsanız kurumsallaşma adımlarını atıyorsunuz demektir.
Kritik noktalarda gelişim araçları; raporlama, iletişim form ve formatları, arşivleme, evrak kayıt, bilgi sistemleri ve toplantı kültürünün yaratılması olacaktır.
Kurumsallaşmak Nedir?
Sorunun en anlamlı cevabı bana göre, veriyi bireyden bağımsız hale getirmektir.
Veriye ulaşmak, veriyi depolayarak sistematik olarak analiz etmek, veriye göre yol haritası belirlemek sizleri rakiplerinizden bir adım öne taşıyarak takip edilmenizi sağlayacaktır.
Veriye ulaşmak ile birlikte verinin doğru kullanılması da işletmelerin sürdürülebilirliği için hayati önem taşımaktadır. Hızla değişen dünyamızda tüketici alışkanlıkları da değişmektedir.
Küreselleşen dünya, iletişim teknolojileri ile birlikte birçok sosyal ve ekonomik kavram ile uygulamaları literatüre kazandırmıştır. Yöneticiler; bilgiye ulaşmanın önemini, bilginin değerini ve en önemlisi bilgi ile en yüksek geri bildirimi yapabilmek için bilgiyi nasıl yönetmeleri gerektiğini bilmenin bilgiyi dönüştürmenin varlık-yokluk sorunu olduğunun farkına varmalıdırlar.
Kurumun sürdürülebilirliği için verimlilik, kâr, etkinlik, üretkenlik ve yenilik her türlü tartışmanın üstündedir.
Ayakta kalmak temel işletme ihtiyaçları ile birlikte, bir yandan yapılarını, iletişim yöntemlerini, yönetim yöntemlerini, üretim yöntemlerini, hiyerarşik yapılarını, karar mekanizmalarını özetle tüm iş akışlarını değişmeye zorlarken veriye yeni ve anlamlı işlevler yüklemektedir.
Bir kurumun yönetimi; insan kaynağından başlayarak, yatırım, üretim, satış, pazarlama, muhasebe, finans, Ar-Ge, satın alma gibi faaliyetleri; geliştirmek, dönüştürmek, planlamak, yönetmek ve kontrol etmek zorundadır.
Veriye önce ulaşıp sonra ne için kullanacağınızı bilmeniz veriyi anlamlandırmanızı kolaylaştıracaktır.
Hangi verileri?
●İçerideki Veri Kaynakları; şirket içerisinde bulunan, müşteri ilişkileri yönetim sistemi, finansal, satış, karlılık vb. raporlar içeride başlangıç noktanız olur.
●Satış ve Müşteri Verileri; satış verileri, müşteri tercihleri, müşteri talepleri, satış hacimleri gibi veriler iyileştirmeler yapmanıza yardımcı olur.
●Pazar Araştırmaları; müşteri davranışları, pazarın eğilimi gelişim yönü, rekabetin analizi gibi araştırmalar stratejilerinizi şekillendirmenizi sağlar.
●Sosyal Medya; internet ve sosyal medya platformları, müşterilerin ürünleri veya hizmetleri incelemelerini ve geri bildirim yapmaları için fırsat sunar. Kamuya açık görüşlere ulaşmanız müşterilerin algısını anlamanızı sağlar.
●Operasyonel Veriler; iş süreçleri, envanter yönetimi gibi bilgiler şirketin performansını değerlendirmek için önemlidir.
●Müşteri Geri Bildirimi; müşteri memnuniyet anketleri, geri bildirim formları ve müşterilerinizle direkt iletişim halinde olan ekip üyelerinizden gelen görüşler, müşteri tatminini değerlendirmede ve iyileştirmede yardımcı olur.
●Finansal Raporlar; gelir tablosu, nakit akışı, bilanço gibi finansal verileri, işletmenizin mali durumunu değerlendirmeniz için kullanabilirsiniz.
●Rakip Analizi; rakiplerinizin pazar payı, ürün ve hizmet kalitesi, fiyatlandırma stratejileri gibi verileri, avantaj sağlamak için kullanabilirsiniz.
●Tedarik Zinciri Verileri; hammadde tedariği, ürün tedariği, üretim, dağıtım ve ticari pazarlama süreçlerinde yardımcı olur.
●Mobil Uygulama Verileri; uygulamalarınızın kullanım verileri müşteri davranışları, müşteri beklentileri ve etkileşimleri hakkında bilgi verir.
●İç Paydaş (çalışan) Geri Bildirimleri; ön yargısız anlamlandırılan geri bildirimler, iş süreçleri, iş memnuniyeti, çalışan bağlılığı gibi bilgiler edinmenizi sağlar.
●Anonim Veriler; Müşterilerin mahremiyetine saygı gösterilirken anonimleştirilmiş bilgiler, müşterilerin davranışsal örüntülerini anlamanıza yardımcı olur.
●Online Satış Verileri; müşterilerin ürün tercihleri, sepete ekleme ve çıkarma oranları, alışveriş zaman aralığı vb. gibi birçok veriye ulaşıp satış analizleri yapabilirsiniz.
Yukarıdaki veri toplama yöntemlerinden size uygun olanı seçerek veriyi anlamlandırabilirsiniz.
Veri toplama ve analiz süreçlerini etkili bir şekilde yönetmeniz, stratejik kararlar almanızla birlikte rekabette avantajlı olmanızı sağlayacaktır.
Hedefinizde bu değil mi?
Veriyi bilgiye dönüştürebilen veriyi geliştirebilen, veriyi objektif bir şekilde yapının tamamına yayan kurumlar geleceği yöneten kurumlar olacaktır.
SÜREKLİ KAZANÇ İÇİN VERİNİN ÖNEMİ? (satisiyonetmek.blogspot.com)